IMG 8329Június 4. a nemzeti összetartozás emléknapja, a magyar történelem talán legfájdalmasabb eseményéhez fűződik. 1920. június 4-én Trianon kastélyában Magyarország aláírta az első világháborút lezáró békeszerződést, meghatározva ezzel Magyarország új határait. A rendelkezések értelmében országunk területe a harmadára csökkent, az elcsatolt területek fele színmagyar település volt. A lakosság kb. egyharmada az ország határain kívülre szorult. Trianon után többek között Erdélyt Romániához, Felvidéket Csehszlovákiához csatolták, elszakítva egymástól családokat, barátokat.

Iskolánknak immár ötödik alkalommal nyílt lehetősége arra, hogy felkeresse és megismerje ezeken a területeken élő magyarokat.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a Határtalanul kirándulás résztvevői emlékeztek meg Trianonról, a közös múltunkról és jövőnkről, összetartozásunkról – felidézve az erdélyi kiránduláson átélt emlékeket, élményeket.

A megemlékezés zárásaként egy szokásostól eltérő program is zajlott az iskolában. Alsós és felsős diákjaink az erdélyi Palatkai banda muzsikáját hallgatva kaptak ízelítőt a határainkon túl élő magyarok életének egy szeletéből, melyre a Szökős néptáncegyüttes járta a mezőségi táncokat. Hallgatni és nézni egyaránt élmény volt, sőt, még segíthettünk is a hangulat fokozásában a táncok közben szokványos csujogatások hangoztatásával:

Hate, hate, hate, ha

Mit mond ez a száraz fa?

Azt mongya'ja száraz fa, 

Nem öregszünk meg soha!

 

Tanev rendje

etlap

tanulas