palyav 

Szakmák Éjszakája rövid bemutatása

„Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg”

Az országos pályaorientációs rendezvény célja, hogy interaktív és szakmakipróbáló programokon keresztül mutassa be a szakmák és a szakképzés világát, kötetlen és szabadon látogatható formában, a szülők és a családok egésze számára is könnyen elérhető időpontban.

Miért érdemes ellátogatni a Szakmák Éjszakájára?

Itt nem csak színes és szórakoztató programokat kínálnak az iskolák, hanem a fiatalok jövőjét és boldogulását meghatározó lehetőségeket mutatnak be.

 Egy éjszaka alatt a látogatók végigjárhatják a szakképző iskolákat, a velük együttműködő „sikercégek” máskor rejtett világát, feltárulnak a „menő szakemberek” titkai.

A fiatalok megismerhetik, hogy melyik foglalkozás mit takar, tájékozódhatnak a tanulási lehetőségekről, és néhány óra alatt több szakmában is kipróbálhatják „tehetségüket.”

A Szakmák Éjszakája 2016-ban indult meg a Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére és már az első évben a legnagyobb magyarországi pályaorientációs rendezvénnyé vált.

MIKOR?

A rendezvényre 2018. április 13-án, országosan egységes időpontban, 18-22 óra között kerül sor.

HOL?

Az ország több, mint 150 településén, több száz intézmény részvételével, több ezer programot kínálva.

Részletek a rendezvény honlapján: https://szakmakejszakaja.hu/

 

Szakma Sztár Fesztivál rövid bemutatása

 „A jó szakma felér egy diplomával!”

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta szervezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezeknek az országos döntőjére Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában kerül sor minden év áprilisában.

A versenyek célkitűzése a különböző szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 2018-ban 43 szakképesítésben hirdeti meg a Kamara a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

http://szakmasztar.hu/index.php?modul=main&func=szakmalista

 

Miért érdemes részt venni a versenyen?

A felkészülés során elérhető szakmai fejlődés, az élmények, és a kapcsolatépítés mellett a jó eredményt elérők – 2017-ben ez a tanulók 86 %-a volt- felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

A végső megmérettetésre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon kerül sor. 

 

Miért érdemes kilátogatni a rendezvényre az általános iskolásoknak?

A bemutatkozó szakmákat nemcsak tárlatvezetés keretében ismerhetik meg, hanem az egyes szakmák standján, az úgynevezett „szakmaszigeteken” saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket és az érdekes szerszámokat, eszközöket.

Ez a fesztivál lehetőséget kínál a szakmai neves képviselőivel való találkozásra is.

A területi kamarák szervezetten várják a 6-8.osztályos fiatalokat.

MIKOR?

2018-ban a Szakma Sztár Fesztivál április 23-25. között kerül megrendezésre.

HOL?

Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában

 

 

Az „Építsd a jövőd” rendezvénysorozat bemutatása

Az „Építsd a jövőd” olyan interaktív szakmakipróbáló fesztivál, ahová a szervezetten érkező diákok előre meghatározott turnusokban, kötött útvonalon végigjárják az építkezés teljes folyamatát, minden munkafázist kipróbálva. A kipróbálandó munkafázisok helyszínenként, és a programban részt vevő szakképzési centrum képzési kínálata szerint eltérhetnek.

A rendezvény 2016-ban a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezésében indult útjára. Idei évben már további öt városban is megtalálható lesz a program.

További információk hamarosan a rendezvény internetes felületein:

Http://www.epitsdajovod.hu/

Http://epitsdajovod.bkszc.hu/

Http://www.bkszc.hu/epitsdajovod/

A rendezvény időpontja: 2017. november 20.

A rendezvény helyszínei:

  • Budapest- Budapesti Szakképzési Centrum Ybl Miklós Építőipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, 1149 Budapest, Várna utca 21./B - Tornacsarnok
  • Szombathely - Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum, Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, 9700 Szombathely, Szent Márton út 77.
  • Pécs - Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 7622 Pécs, Batthyány u. 1-3.
  • Eger - Kemény Ferenc Körcsarnok, 3300 Eger, Stadion út 8.
  • Debrecen- Debreceni SzC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája,  4028 Debrecen, Kassai út 25.
  • Szeged - Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma, 6720 Szeged, Horváth Mihály u. 2

 

Európai Szakképzési Hét rövid bemutatása

„Találj rá a benned rejlő tehetségre”

 

A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén ismertté és vonzóvá tegye a szakképzést.

A szakképzés európai hetén részt vevők megismerkedhetnek a szakmákkal és a szakképzési lehetőségekkel, a szakképzés innovatív oktatási gyakorlataival, a gyakornoki képzéssel, a munkahelyi tanulási lehetőségekkel, valamint a vállalatok és az oktatás közötti együttműködésekkel.

A programok minden célcsoportot lefednek, az általános iskolásoktól a felnőttekig.

A rendezvények száma napról-napra bővül, jelenleg 134 Európai Unió által akkreditált pályaorientációs programon vehetnek részt az érdeklődők országszerte.

Érdemes felkeresni a rendezvény honlapját, ahol mindig a legaktuálisabb információkat láthatják, illetve a térkép segítségével meg tudják találni az Önökhöz legközelebb eső és időpontban is legmegfelelőbb rendezvényt.

A programok 2017. szeptember 1. és december 31. között zajlanak.

A programok az Európai Szakképzési Hét honlapján találhatók meg: https://szakkepzesihet.hu/

A rendezvény központi honlapja (angol nyelven):

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1261#section_event

EURÓPAI SZAKKÉPZÉSI HÉT 2017. nov. 20-24

 

 

A „Mi a pálya”  rendezvénysorozat bemutatása

 

A rendezvény helyszínein egy kb. 2,5 órás időtartamú meghatározott sorrendben látogatható vezetett programon vesznek részt a diákok, amely Szujó Zoltán és a "80 nap alatt a Föld körül elektromos autóval" csapat vezetőjének bemutatójával indul.  

Ezt követően az ágazatoknak megfelelő box utcákban a gyerekek találkoznak a cégekkel, az iskolákkal ahol élményalapon ismerkedhetnek meg az ágazatokkal, szakmákkal. Ezek mellett lesz "műszer simogató" , kompetencia tükör, játékok (selfi-like,  helyszíni nyereményjátékok).

További információk az alábbi honlapon érhetőek el:

http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

A  tavalyi rendezvény egyik videóját ajánljuk megtekinteni : https://www.youtube.com/watch?v=UlEMNbFAQN4

A rendezvények helyszínei és időpontjai:

Lauber Dezső Sportcsarnok
Pécs, Veress Endre utca 10.
2017. október 18.
D. E. Sporttudományi oktatóközpont Debrecen, Dóczy József u. 7. 2017. október 25.
Szeged Városi Sportcsarnok
Szeged, Temesvári krt. 33.
2017. november 8.
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ
Győr, Váci Mihály u. 3.
2017. november 22.

 

 

 

Modern Gyárak Éjszakája 2017 rendezvénysorozat bemutatása 

  

 A „Modern Gyárak Éjszakája 2017” olyan országos program, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a résztvevő modern gyárak belső világába. Megtekinthetik, hogy adott szakmában milyen a modern munkahelyi környezet, és megismerhetik az ipar főbb fejlesztéseit, újdonságait, például az intelligens robotokat.

Ez az esemény kiváló lehetőség a fiatalok számára, hogy találkozzanak a modern ipar magyarországi éllovasaival, közvetlenül tőlük kapjanak információkat egy-egy ágazat előnyeiről, sikereiről.

 

További információk hamarosan a rendezvény internetes felületén érhetők el:

http://ipar4.hu/

A rendezvény időpontja: 2017. november 17. 16:00-22:00

A rendezvény helyszínei: modern gyárak országszerte, hamarosan a fenti honlapon megjelenítve

 

 

 

Tanev rendje

etlap

tanulas