kep7Szombathely mindenkép(p)en

A 6. évfolyammal ellátogattunk a Megyei Levéltár által szervezett Szombathely mindenkép(p)en című kiállításra. Bajzik Zsolt nagyon érdekes adalékokkal szolgált a diákok számára.

A kiállítás egy évszázadra visszatekintve mutatja be az amatőrfotózás szombathelyi történetét, az 1890-es években készült legkorábbi fotográfiáktól kezdődően a rendszerváltás időszakáig terjedően. A helyi fényképészek munkáiból válogatott több száz fotón megelevenedik Szombathely múltja, nyomon követhető a városkép átalakulása, és bepillantást nyerhetünk a magánszférába, a családi élet hétköznapjaiba. Az érdeklődők megismerkedhetnek a sötétkamra titkaival, a film- és képelőhívás rejtelmeivel, régi fényképezőgépekkel, muzeális fotótechnikai eszközökkel is.

Őstörténet másképp

Képek a galériában!

Az ötödik B és C osztályokkal történelemóra keretében ellátogattunk a Savaria Múzeum őskori kiállítására, ahol Tóth Kálmán és Varga Péter Cserga múzeumpedagógusok segítségével konkrét tárgyakon keresztül megtapasztalhattuk, milyen is volt az élet szülőföldünk tájain. A régészeti leletek: fegyverek, halotti mellékletek, ruhák, idolok közelebb hozták hozzánk az egykor élt emberek világát.

Régészek és restaurátorok

Az ötödik évfolyam kipróbálhatta élesben, hogy an dolgoznak a régészek terepen, ill. miképp kell egy restaurátornak kiegészítenie egy darabokra széttört római kancsót. Rendkívül lelkes múzeumi kollégákkal egészült így ki a Savaria Múzeum Régészeti Osztálya, akiknek ezúton is köszönjük a rendelkezésünkre bocsátott leleteket és szerszámokat, valamint a védőfelszerelést!

Töriszakkör vándorúton…

A történelem szakkörösökkel a Savaria Múzeum restaurátor műhelyében vendégeskedtünk. Köszönjük az osztály dolgozóinak (Ferencz Eszter, Edőcs Jutka, Kiss Csaba és Kusztor Gergely), hogy beengedtek bennünket a „szentélyükbe” és így közelről is megtapasztalhattuk, mennyi nehézséggel kell megküzdeniük, amíg egy régészeti ásatáson feltárt leletből restaurált és konzervált csodaszép tárgy lesz.

Tanev rendje

etlap

tanulas