„Minden gyerek tudja, még a legkisebb is,” – legalábbis, aki tanul angolul – hogy az angolok Christmas puddingja nem is puding! Legalábbis a mi (magyarok) fogalmaink szerint.
WP 20171214 007

Azt viszont már kevesen tudják, hogy a hagyomány szerint, advent elején kezdik el készíteni, hogy legyen ideje az ízeknek jól összeérni. 13 összetevője Jézusra és tanítványaira emlékezteti készítőit. Az sem mindegy, hogyan keverik. Legjobb, ha a család minden tagja kever rajta legalább egyet, miközben titokban kíván valamit. A keverés iránya sem mindegy, keletről nyugat felé keverve a napkeleti bölcsek Kisjézusnál tett látogatására emlékezhetünk. Ha ennyi misztikum még nem elég, adjunk a tésztához ezüstpénzt, gyűszűt és/vagy gyűrűt! Így, fogyasztáskor, akihez a pénz vagy a gyűszű jut, az gazdag, jómódú lesz, akinek a gyűrű, annak a családjában házasság várható.

„Sütéséhez” is türelem kell: gőzfürdőben 4-5, egyes források szerint 8 órán át párolódik, majd formájából kiöntve az ünnepi vacsoránál nyakon öntik brandyvel és meggyújtják.

Ilyen érdekességekre bukkantak nyolcadikosaink, miközben karácsonyi projectjüket készítették a szomszédos HBSZ angol versenyére hangolódva. A verseny két részből állt: az előre elkészített Project bemutatásából és angol nyelvű, angol karácsonyi szokásokkal kapcsolatos feladatok megoldásából. A szombathelyi és városkörnyéki általános iskolák nyolcadikosai számára meghirdetett vetélkedőn, szoros versenyben, iskolánk tanulói a második helyen végeztek!

A csapat tagjai: Babos Vivien (8.c), Herényi Sára (8.c), Németh Roland (8.b)

Gratulálunk!

Merry Christmas HBSZ! Merry Christmas Zrínyi!

WP 20171214 008

WP 20171214 005

WP 20171214 001

Tanev rendje

etlap

tanulas